Ilmoitus

Supista
Ei tiedonantoja toistaiseksi.

Kamppailulajien suosio lisääntynyt helluntailaisten keskuudessa

Supista
X
 • Suodatin
 • Aika
 • Näytä
Tyhjennä kaikki
uudet viestit

 • Kamppailulajien suosio lisääntynyt helluntailaisten keskuudessa

  Seurakuntanuorten (ja vähän pastorienkin) harrastusvalikoima on näköjään laajentunut. Iso Kirja-opiston opiskelijatkin treenailevat lukujensa ohessa kamppailua.

  Onko tämä viimeisten päivien merkki?

  Kamppailulajien suosio lisääntynyt helluntailaisten keskuudessa
  15.06.2011 10:00 | Ristin Voitto | Lari Launonen


  Pastori ja vapaaottelun Suomen mestari järjestivät näytösottelun Hyvinkään
  helluntaiseurakunnan nuorisotapahtumassa toukokuussa.


  Salibandy ynnä muu urheilu on pitkään ollut kiinteä osa helluntaiseurakuntien nuorisotyötä. Viime vuosina myös kiinnostusta kamppailulajeihin, erityisesti vapaaotteluun ja lukkopainiin, on ilmennyt muutamissa seurakunnissa. Väkivaltaisilta vaikuttavat lajit sopivat harrastajien mukaan kristitylle siinä missä mikä tahansa muukin urheilu.

  Vapaaottelu on laji, joka yhdistää monien eri pysty- ja mattokamppailulajien tekniikoita ja jossa sääntöjä on vähän.

  Hyvinkään helluntaiseurakunta järjesti toukokuussa nuortentapahtuman, joka huipentui show-luonteiseen vapaaottelunäytökseen. Vapaaottelun raskaan sarjan kaksinkertaisen Suomen mestarin Tommi Haaviston ja lajia aktiivisesti harrastavan teologian tohtori Matti Kankaanniemen välinen ottelu keräsi Hyvinkään helluntaiseurakunnan omistamaan skeittihalliin noin sata nuorta, joista monet olivat seurakunnan ulkopuolelta.

  Seurakunnan nuorisopastori Mikko Kujalan mukaan vapaaottelun käyttö nuorisotapahtumassa on omiaan murtamaan ennakkoluuloja uskovaisuutta kohtaan. Nuoria kiinnostavat lajit toimivat myös koukkuina evankeliumin hyväksi.

  - Siellä oli monia yläasteikäisiä poikia, jotka shown jälkeen kuuntelivat hiiren hiljaa, kun Matti puhui Jumalasta.

  Raamattuopiston tytöt lukkopainivat

  Vapaaottelun tekniikoista omaksi lajikseen muotoutunut lukkopaini on laji, jossa pyritään hallitsemaan vastustajaa erilaisten käsi- ja jalkalukkojen sekä kuristusten avulla. Lajia on harrastettu epävirallisesti helluntaiherätyksen raamattuopiston Ison Kirjan opiskelijoiden keskuudessa jo vuodesta 2005. Kuluneena kautena sekä pojat että tytöt pitivät painitreenejä pari kertaa viikossa.

  - Keuruulla on aika vähän urheilumahdollisuuksia, ja laji kiinnosti. Lukkopaini oli vaan kivaa, sanoo lapsi- ja nuorisotyön linjalta tänä keväänä valmistunut Lotta Kosunen.

  - Lajista tuli keino purkaa opiskelupaineita ja saada ajatukset muualle. Tenttejä ei tule ajateltua, kun miettii, miten pääsee pois lukosta, Kosunen nauraa.

  Lukkopainissa voi sattua. Tyttöjen painitreeneissä on kerran oksennettu, kerran on ollut silmä mustana, ja suusta on tullut verta. Leikkaamattomat kynnet tekevät naarmuja ja hiuksia lähtee päästä. Kerran Kosuselta on melkein mennyt taju, kun hän ei kerennyt ajoissa taputtaa mattoa merkiksi luovuttamisesta.

  - En ajattele, että naisena minun pitäisi rajoittaa harrastukseni kutomiseen ja virkkaamiseen, hän toteaa.

  "Väkivaltaista, mutta ei väkivaltaa"

  Vapaaottelu ja lukkopaini voivat ensitutustumisella vaikuttaa jopa tarpeettoman väkivaltaisilta lajeilta. Esimerkiksi televisiokanava JIM:iltä tuttu vapaaotteluohjelma The Ultimate Fighter on rankkaa katsottavaa.

  Porin helluntaiseurakuntaan kuuluva, vapaaottelua ja lukkopainia valmentava Sami Sistonen korostaa, että vaikka laji on väkivaltainen, se ei ole väkivaltaa.

  - Vapaaottelu on riskialtista ja vammoja joskus tulee, mutta treeneissä ei kukaan pyri tahallaan vahingoittamaan toista. Vihanhallinta on tärkeä osa lajia.

  Seurakunnassaan pyhäkoulua vetävän Sistosen mielestä vapaaottelu sopii uskovalle siinä missä mikä tahansa muukin urheilu.

  - Se on shakkimainen laji, siinä tarvitaan älliä ja tekniikkaa, ja tietysti kovaa kestävyyskuntoa.
  http://www.seurakuntalainen.fi/uutis...en_keskuudessa

 • #2
  Se on merkki siitä, että olen ilmeisesti ollut niin kauan poissa helluntaiseurakunnan toiminnasta, että minulta on saattanut jäädä huomaamatta liikkeen meiningin muuttuminen itseäni miellyttävämpään suuntaan. Mitä muuta minulta on jäänyt huomaamatta?

  Mutta tämä kuulostaa oudolta:

  Porin helluntaiseurakuntaan kuuluva, vapaaottelua ja lukkopainia valmentava Sami Sistonen korostaa, että vaikka laji on väkivaltainen, se ei ole väkivaltaa.
  Miten laji voi olla olematta väkivaltaa, jos se on väkivaltainen?

  Mitä on väkivalta?
  Viimeisin muokkaaja A|vari; 16-06-11, 03:34.

  Kommentti


  • #3
   Hyvä kun nuoret voi purkaa itseään....

   Kommentti


   • #4
    Parempi purkauskeino olisi kun menisivät evankelioimaan muita nuoria kaduille viikonloppuisin,
    siinä saattais syntyä äksonia.

    Kommentti


    • #5
     Alun perin julkaissut Jees-mies Katso viesti
     Nuoria kiinnostavat lajit toimivat myös koukkuina evankeliumin hyväksi.
     Se on hassua, miten eri tavoin usko ja evankeliumi voidaan hahmottaa ihmisen elämässä. Omaan ajatusmaailmaani ei mitenkään mahdu se, että joku urheilulaji voisi toimia koukkuna evankeliumin hyväksi. En oikein edes ymmärrä, miten minun pitäisi evankeliumi ymmärtää, jotta osaisin ajatella näin.

     Mutta sen ymmärrän nyt paremmin, mistä Kankaanniemen teologiset omituisuudet on peräisin. Vapaaottelussahan saadaan päähän aika paljon iskuja.
     Nimikristitty eli harrastelija

     Kommentti


     • #6
      Asuvatko nuo opiskelijat oikeasti Keuruun keskustassa vai Ison Kirjan alueella, kun nimittäin tuossa sanotaan, että Keuruulla on aika vähän urheilumahdollisuuksia? Näin äkkiselvityksellä löysin nämä järjestöt ja mahdollisuudet:

      Naisvoimistelijat (ohjelmaa vauvasta vaariin - siis myös miehille), Urheiluampujat, Maratonkoulu, Kisailijat (yleisurheilu), KeuPa (jääkiekko ja taitoluistelu sekä jalkapallo), KeSeRa (ratsastus, mm. ihan Ison Kirjan naapurissa), Keurusjumppa (telinevoimistelu), KeuTo (uimarit ja monenlaista muuta) lisäksi tiedän tuttavien kautta, että Keuruulla on tennisseura, suunnistusta viikoittain kaikille halukkaille, torstaipyöräilyt, urheilusukeltajat (ainakin eräs kollegaystäväni oli mukana tässä vuosia sitten), koripalloa, sählyä, ainakin kolme kuntosalia, (myös sulkapallo on mahdollista), keilahalli ja maastoliikuntakeskus, jossa on oivat lenkkipolut/hiihtoladut sekä lomahotellin tarjoamat ulkoilu- ja virkistysalueet. Ai niin, painia ja judoakin on ollut ainakin silloin, kun meidän lapset olivat pieniä ja heillä oli kavereita Keuruullakin.

      Mitähän sen kokoisella paikkakunnalla vielä pitäisi olla, etteivät urheilumahdollisuudet olisi vähäiset?
      "Herra, opeta minua laskemaan päiväni oikein, että saisin viisaan sydämen." Ps. 90:12

      Kommentti


      • #7
       Uusi käsky Uskoville,"Mukautukaa maalilmanmenoon, niin ette ole loukkaukseksi kellekkään ja uskokin on mukavampaa".

       Kommentti


       • #8
        Minulla ei ole mitään vastaan sitä, että harrastetaan jotain, koska se on kivaa, tai siitä saa hyvän kunnon ja mielen.

        Mutta sen hengellistäminen on tekopyhyyttä. "Harrastamme tätä, koska evankeliumi saa siitä hyvä koukun ja pidämme aina erien välissä evankeliointikokouksen."
        Nimikristitty eli harrastelija

        Kommentti


        • #9
         Kyllähän sitä moneen kertaan on tullut mietittyä, riittääkö "pelkkä" evankeliumi, vai tarvitseeko se lippuja, musiikkia, teetä, sympatiaa, kamppailulajeja tms. saavuttaakseen ihmisen.

         Toisaalta esimerkiksi pelastusarmeijan SSS - ohjelma on aina tuottanut tulosta, mutta sen lähtökohta onkin kyllä kaikkein kurjimmassa asemassa olevien auttaminen. Kamppailulajit eivät liene kenenkään perustarpeiden tyydyttämistä.

         Mutta Ben toi peruskysymyksen hyvin esiin: uskommeko me uskovat itse, että evankeliumissa on voima; että perussanoma Jeesuksesta riittää.
         "Herra, opeta minua laskemaan päiväni oikein, että saisin viisaan sydämen." Ps. 90:12

         Kommentti


         • #10
          Tekopyhyys ennenkaikkea.

          Kommentti


          • #11
           Monasti jos jonkun asian yhteyteen voi laittaa evankeliumia, minusta sekään ei ole paha asia, jos he sen ajan vielä jaksavat olla kuulemassa.

           Itse olen huomannut miten omassa kahvilatoiminnassa miten erilaisia pelejä pelataan innolla kuten biljardia ja sitten siihen väliin on hengellinen osuus. Jumalan Sana ei tyhjänä palaa, kun sen rakkaudessa kylvämme nuorten ja lasten sydämiin. Onhan sitä aina ollut kerhotoimintaa pienille, isommille sitten jotain muuta puuhastelua. Evankeliumi saavuttaa niin monella tapaa ihmisten elämää, leireillä jossa välillä on muutakin kuin Raamattuhtekiä. Näytösluontoiset nyt on minusta jo vähän sellaista joka minusta menee yli, mutta saa olla erimieltä.

           Kommentti


           • #12
            Luen kahta vanhaa kirjaa Mangsin Palavin lampuin ja Augustinuksen tunnustukset..kaikki nykymeno on kuin erimaailmoista mihin ennen tähdättiin nyt pitää saada nauttia..

            Kommentti


            • #13
             Niinhän se on, ajat muuttuvat, ja keinot lisääntyvät.

             Kommentti


             • #14
              Siltä varalta ettei kaikki tiedä miltä seurakunnan toiminta nykyään näyttää, niin tässä on linkki yhteen otteluun:

              http://www.youtube.com/watch?v=W0uPurN2seo

              Tämä ottelu ei toki ole jumalanpalveluksessa kuvattu, vaan ihan ammattilaistaisto.
              Nimikristitty eli harrastelija

              Kommentti


              • #15
               Alun perin julkaissut Ben Matlock Katso viesti
               Siltä varalta ettei kaikki tiedä miltä seurakunnan toiminta nykyään näyttää, niin tässä on linkki yhteen otteluun:

               http://www.youtube.com/watch?v=W0uPurN2seo

               Tämä ottelu ei toki ole jumalanpalveluksessa kuvattu, vaan ihan ammattilaistaisto.
               ♫ "Pyhään ilmapiiriin nyt saavutaa-aan..." ♪ ♫

               Kommentti

               Työstää...
               X