Ilmoitus

Supista
Ei tiedonantoja toistaiseksi.

Alkoholilain uudistus

Supista
X
 • Suodatin
 • Aika
 • Näytä
Tyhjennä kaikki
uudet viestit

 • Alkoholilain uudistus

  Suomen Keskusta otti viime eduskuntavaaleihin räväkän vaalistartin, jossa puolue halusi poistaa keskioluen ruokakaupoista ja palauttaa sen myynnin takaisin Alkoon. Siitä nousi valtava kuohu kuin keskioluttuopissa, jolloin Keskusta perui aikeensa janoisen kansan painostuksesta. Monet uskovatkin vastustivat keskioluen poistamista ruokakaupoista unohtaen sen, miten Suomen raamattuvyöhykkeellä kunnanhallitukset pitivät vielä pitkään keskioluen myynnin Alkossa.

  Mutta eikö meitä uskovia lainkaan kauhistuta pääministeriveljemme Juha Sipilän johtaman hallituksen alkoholilain uudistuksessa se, miten vaikka Keskustan vaaliohjelman alkuperäinen tavoite oli siirtää keskiolut kaupoista Alkoon, niin alkoholilain uudistus eduskunnassa kilpistyi ennen kaikkea yhteen kysymykseen, tulevatko nelosoluet ja lonkerot kauppojen hyllyille vai jäävätkö ne jatkossakin vain Alkon valikoimiin?

  Media seurasi herkeämättä pitkään kestänyttä lakimuutoksen valmistelua ja sen käsittelyä eduskunnassa. Asia sai poikkeuksellisen paljon palstatilaa, erityisesti viime metreillä. Muutamat tiedotusvälineet jopa välittivät joulukuussa käydyn äänestyksen suorana lähetyksenä. Äänestys oli jännittävä ja lopputulos tiukka, jossa eduskunta päätti äänin 98 - 99 nostaa prosenttirajan 5,5 prosenttiin nykyisestä 4, 7 prosentista ja poistaa valmistustaparajoitteen.

  Jälkipyykki päätöksestä alkoi heti. Tiedotusvälineet julkaisivat listoja "Katso miten kansanedustajasi äänesti". Myös sosiaalisessa mediassa keskustelu kuohui kuin olut tuopissa. Osa uskoi, että päätös on suomalaisten turmioksi ja osa julisti, miten seuraavaksi pitää saada viinit ja jopa viinatkin ruokakauppoihin.

  Itse asiasta voi olla perustellusti montaa mieltä, mutta päätös on tehty ja sen mukaan eletään.

  Tähän ketjuun keskustelua alkoholilain uudistuksesta.

 • #2
  Noh, saa nähdä oppivatko suomalaiset juomaan "sivistyneesti". Melko varmaa on että uudistuksen myötä alkoholihaitat kasvavat ja osa väestöstä siirtyy kasvamaan koiranputkea ennen aikojaan. Ehkä päättäjät ajattelivat että mitäs se meitä kiinnostaa... jospa tulevat sukupolvet oppivat käyttämään alkoholia viisaammin.
  "The thing about quotes on the internet is that you cannot confirm their validity." - Abraham Lincoln
  "A man who carries a cat by the tail learns something he can learn in no other way." - Mark Twain

  Kommentti


  • #3
   Alun perin julkaissut antte Katso viesti
   Äänestys oli jännittävä ja lopputulos tiukka, jossa eduskunta päätti äänin 98 - 99 nostaa prosenttirajan 5,5 prosenttiin nykyisestä 4, 7 prosentista ja poistaa valmistustaparajoitteen.
   Korjaan tähän aloituksessani olevan virheellisen äänestystuloksen, eduskunta äänesti prosenttirajan nostosta äänin 98 - 94.

   Kommentti


   • #4
    Mielestäni tuo prosenttiosuuskiistely on aika typerää.
    Suosittelen ottamaan taskulaskimen kouraan ja laskemaan, kuinka monta senttilitraa vähemmän kaljan kantamista tarvitaan, kun alkoholipitoisuus muuttuu 0.8 prosenttia.

    Oikeastihan laskutaitoisten kesken tuossa on kyse markkinoista.
    Laskeskellaan tuottoja, jotka liittyvät kotimaisen viljan ja kotimaisen oluen tuotantoon ja valtion verotuloihin. Toisaalta toiset laskevat miten hyötyisivät tuontikaupasta.

    Näennäisesti oluen ystävät kiistelevät paremmasta mausta ja kristillismieliset yrittävät pelastaa kansan estämällä heitä ajautumasta irstaaseen menoon.

    Kommentti


    • #5
     Alun perin julkaissut ElCaro Katso viesti
     Noh, saa nähdä oppivatko suomalaiset juomaan "sivistyneesti". Melko varmaa on että uudistuksen myötä alkoholihaitat kasvavat ja osa väestöstä siirtyy kasvamaan koiranputkea ennen aikojaan. Ehkä päättäjät ajattelivat että mitäs se meitä kiinnostaa... jospa tulevat sukupolvet oppivat käyttämään alkoholia viisaammin.
     Juuri näin! Kansanedustajasisaremme Päivi Räsänen esitti vielä käsittelyn viime metreillä, että ruokakauppojen alkoholijuomien tilavuusprosenttiraja laskettaisiin 3,5 prosenttiin Ruotsin malliin. Räsänen piti eduskunnassa erittäin pettyneen puheenvuoron.

     - Synkkä ja surullinen päivä Suomen alkoholipoliittisessa historiassa, hän sanoi.

     Räsänen viittasi siihen, että hallitus tietoisesti lisää alkoholikuolemia Suomessa. Hallitus on viitannut esityksensä perusteissa siihen, että prosenttirajan nostolla on negatiivisia vaikutuksia kansanterveyteen. Räsänen viittasi suoraan perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk.) puheenvuoroon, jonka hän piti eduskunnassa torstaina.

     - Hallituksen omissa vaikutusarvioissa tämä lakiesitys yksiselitteisesti päihdehaittojen näkökulmasta johtuen, ei normin vapauttamisesta, vaan tästä tilavuusvahvuudesta, tulee lisäämään alkoholin kulutusta ja siten lisäämään haittoja. Yhdessäkään puheenvuorossa hallitus ei tästä faktasta enkä minä vastuuministerinä, joka tästä kokonaisuudesta vastuun kannan, ole kertaakaan väittänyt asiasta mitään muuta, Saarikko sanoi suoraan.

     Räsäsen jälkeen SDP:n edustajat ovat pitäneet kovasanaisia puheenvuoroja alkoholilaista. Paitsi prosenttirajan nostoa, puolue on kritisoinut vahvasti etämyyntisäädöstä, joka jäi hallituksen esityksessä epäselväksi. Myös muu oppositio olisi toivonut, että pykälästä tehdään selvempi.

     "Päivi Räsänen: "Synkkä ja surullinen päivä Suomen alkoholipoliittisessa historiassa" https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/237...sa-historiassa

     https://www.youtube.com/watch?v=i7OQoa-nskQ

     Videon sisältö: Päivi Räsänen: Näin tekisin alkoholilain uudistuksen. Alkoholilain uudistus on tulossa eduskuntaan. Päivi Räsänen kertoo, miten alkoholilakia tulisi uudistaa, jotta kansanterveydelliset ongelmat vähenisivät.

     Kommentti


     • #6
      Niin kuin tiedämme, olut muuttuu synnilliseksi 2,8 prosentin jälkeen.

      Nykyään nuoriso ottaa nappeja ja huumeita. Tälläkin pikkukylällä on monta huumeiden käyttäjää. Lähellä olevissa kuiville pyrkivien taloissa ei montaa kunnon vanhan ajan juoppoa enää ole.

      Kommentti


      • #7
       Alun perin julkaissut ElCaro Katso viesti
       Noh, saa nähdä oppivatko suomalaiset juomaan "sivistyneesti".
       Kasvatustieteen emeritusprofessori Kari Uusikylä kommentoi suorin sanoi eduskunnan tiistaina hyväksymää uutta alkoholilakia.

       - Samaan aikaan, kun eduskunnassa riemuittiin uudesta alkoholilaista, talosta kuskattiin umpihumalaista sairaalaan ja toinen riehui kännissä, halusi tapella, heitteli juomia lattialle ja yritti suudella väkisin toista kansanedustajaa. Että se niistä eurooppalaisista juomatavoista, joihin vahvemmalla oluella ja limuviinalla totutellaan pian maamme joka kolkassa, Uusikylä kirjoittaa blogissaan, jonka otsikko on "irvokas pikanäyttö uuden alkoholilain seurauksista."

       Uusikylä toteaa karusti, että mitä helpommin alkoholia saa, sitä enemmän sitä käytetään.

       - Mitä vahvempaa väkijuomaa juodaan, sitä nopeammin muun muassa terveyshaitat, alkoholikuolemat ja rattijuoppous lisääntyvät. On ennustettu, että vahvan oluen vapauttaminen Alkosta vähittäiskauppaan laskee hintoja jopa 40 prosenttia. Joka kyläkauppa myy pian kännin ainekset halvalla. Ennustan sivistyneen nautiskelun sijasta lisää sikamaista juopottelua kaikkine lisämausteineen, joista lehdet päivittäin uutisoivat.

       "Professori: "Irvokas pikanäyttö uuden alkoholilain seurauksista. se niistä eurooppalaisista juomatavoista" https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/237...f=suosituimmat

       Kommentti


       • #8
        Kasvatustieteen emeritusprofessori Kari Uusikylä kirjoittaa blogissaan:

        "Pari päivää sitten tapahtui näin: Näyttämöllä esiintyi kymmenien nuorten ryhmä; iso sali oli täynnä vanhempia ja kavereita. Kesken upean esityksen salista oli pakko poistaa älyttömyyksiä huuteleva humalainen nainen. Hän oli yhden esiintyjän äiti.

        Asiantunteva nettikirjoitus sen kertoo: ”Alkoholiriippuvuus ja alkoholismi on helvettiä. Se on läheisille ja alkoholisteille uloste ja virtsa housussa, itku kurkussa, tuska sielussa ja pelossa elämistä ja olemista. Kulisseja, jännittämistä ja pahaa oloa töissä, vapaalla, kotona ja konferenssissa. Alkoholismi on suomalainen kansantauti, joka tappaa.”

        Alkoholisteja on Suomessa arviolta 400 000. Kun alkoholin hintoja laskettiin ja viinan tuontia Virosta helpotettiin 2004, katkaisuasemien ja poliisiputkien työntekijät kertoivat, että joka päivä on yhtä viikonloppua ja tolkuttomassa kännissä sisään kannettavia riitti: nuoria, vanhoja, naisia ja miehiä. Kun helsinkiläisen putkan sairaanhoitajalta kysyttiin mitä hän odottaa tulevaisuudelta, hän vastasi yhdellä sanalla: ”Hirveitä.” Ja lähti toimittamaan raskaana olevaa juopunutta sairaalaan.

        Uudesta, tuoreesta alkoholilaista on iloittu, koska nyt kuulemma loppui holhous, alkoi vapaus ja eurooppalaisten sivistyneiden juomatapojen omaksuminen kautta Suomen. Sivistyneen on kai ihan pakko saada sitä viisi - prosenttista saksalaista olutta.

        Samaan aikaan, kun eduskunnassa riemuittiin uudesta alkoholilaista, talosta kuskattiin umpihumalaista sairaalaan ja toinen riehui kännissä, halusi tapella, heitteli juomia lattialle ja yritti suudella väkisin toista kansanedustajaa. Että se niistä eurooppalaisista juomatavoista, joihin vahvemmalla oluella ja limuviinalla totutellaan pian maamme joka kolkassa.

        Vielä 1960 -luvulla lähes puolet 30 - 49-vuotiaista naisista ilmoitti olevansa raittiita, vuonna 2000 enää neljä prosenttia. Alkoholismi lähtee usein liikkeelle päivittäisestä keskioluen käytöstä, kertoo tutkimus.

        Viinilasillinen ruuan kanssa ei liene pahaksi. Yhä useammat ”tavalliset ihmiset” tuhoavat kuitenkin oman ja perheensä elämän liialla alkoholilla. Päihderiippuvaisten kaunistelut eivät tätä totuutta muuksi muuta.

        Mitä helpommin alkoholia saa, sitä enemmän sitä käytetään. Mitä vahvempaa väkijuomaa juodaan, sitä nopeammin mm. terveyshaitat, alkoholikuolemat ja rattijuoppous lisääntyvät. On ennustettu, että vahvan oluen vapauttaminen Alkosta vähittäiskauppaan laskee hintoja jopa 40 prosenttia. Joka kyläkauppa myy pian kännin ainekset halvalla. Ennustan sivistyneen nautiskelun sijasta lisää sikamaista juopottelua kaikkine lisämausteineen, joista lehdet päivittäin uutisoivat.

        Kun ajattelen humalaisen äidin lasta näyttämöllä, kavereidensa keskellä, kyynelet tulevat silmiin. Nuoren tuskan täytyy olla hirveä. Äidille toivon aidosti ja koko sydämestäni hyvää ja paljon iloa lahjakkaasta lapsestaan. Jos Teillä on alkoholiongelma, hakekaa nopeasti apua! Elämänne voi olla hyvä ja kaunis."

        "Irvokas pikanäyttö uuden alkoholilain seurauksista" https://kariuusikyla.com/2017/12/21/...-seurauksista/

        Kommentti


        • #9
         Korvassani kalskahtaa aina räikeästi, kun kuulen puhuttavan ennenaikaisista kuolemista.
         Päivi Räsänenkin kiljuu, että monet kuolevat ennenaikaisesti,
         kun hieman vahvemman alkoholijuoman saatavuus helpottuu.

         Siihen sisältyy aivan epäraamatullinen ajatus,
         että ihmisen elämän pituus olisi yksilön omissa, yhteiskunnan päättäjien tai sattuman
         käsissä.

         Kun ihmisen elämä kehittyy sellaiseksi, että hän haluaa ja myöhemmin joutuu riippuvuuden pakottamana
         käyttämään päihteitä haitallisessa määrin,
         hänen elämänsä luultavasti on lyhyempi kuin se olisi raittiina eläessä.
         Mutta "ennenaikainen" kuolema ei taatusti johdu siitä, että päihteitä on saatavilla.

         Ihminen, myös ei-uskova, kuolee silloin kun Jumalan säätämä elämänaika loppuu.
         Päihteet elämäänsä "löytänyt" yksilö voi kuolla esim. johonkin alkoholisairauteen.
         Mutta jos alkoholia ei ole saatavilla, hän käyttää muita päihteitä.
         Tai sitten hän elää pakkoraittiisti, mutta niin ahdistuneena, että kehittää itselleen
         jonkin psyykkisen tai fyysisen taudin ja kuolee siihen.

         Useimmat uskoon tulevat henkilöt myös raitistuvat.
         Mutta se ei sisällä lupausta siitä, että elämä olisi pidempi kuin ilman raittiutta.
         Uskovatkin voivat kuolla nuorena,
         jos Jumala niin määrää.
         Tietysti on tapauksia, että johonkin päihdesairauteen kuolemassa oleva saa raitistuttuaan
         ns. lisäaikaa elämäänsä.
         Uskovan kohdalla se voi olla todellista Jumalan armoa,
         mutta kuolema tulee joka tapauksessa aikanaan.

         Näin suuria asioita ei kannata ajatella vain yhteiskunnallisena ilmiönä,
         tuijottaa tilastolukuja ja yrittää välttää väestön "ennenaikaiset kuolemat"
         jollakin poliittisella päätöksellä.
         Jumala kutsuu, parantaa, rankaisee ja hoitaa jokaista ihmistä yksilönä,
         Hänen oman aikataulunsa mukaan.
         "Golgatan veressä voima on, voima niin siunattu, verraton."

         Kommentti


         • #10
          Ihan vaan itte ajattelen teini ajan ryyppäämistä,niin jos oltais juotu nelos kaljaa ,niin useampi olisi kokenut alkoholi myrkytyksen. Eiköhän tämä tee hienoisen tilastopiikin ylöspäin. Mutta tietääkseni nuoret vetää nykysin muotihuumeita/nappeja.
          Uskiksetkaan ei oikeen osaa suomesssa suhtautua alkoholin käyttöön. Itse olen juonut tässä viini ruuan kanssa joulun pyhinä eikä siinä mitään kummallista ole. Mutta jos olisin entinen alkkis en voisi sitä tehdä tai jos seuralaiseni olisi.

          Kommentti


          • #11
           Alun perin julkaissut ElCaro Katso viesti
           Noh, saa nähdä oppivatko suomalaiset juomaan "sivistyneesti".
           Samaan aikaan, kun eduskunnassa riemuittiin uudesta alkoholilaista, talosta kuskattiin umpihumalaista sairaalaan ja toinen riehui kännissä, halusi tapella, heitteli juomia lattialle ja yritti suudella väkisin toista kansanedustajaa. Että se niistä sivistyneistä juomatavoista.

           Eduskunnassa liikaa juonut, oksentanut ja Päivi Räsäsen auttamaksi päätynyt mies häpeää illan tapahtumia syvästi. Kyseessä oli eduskunta - avustaja Tuomas Tähti.
           Jossain vaiheessa torstai-iltaa Tähden "filmi meni poikki."

           - En muista illasta juurikaan mitään. Häpeä on kova. Olin liikaa juonut vaikka ei ollut tarkoitus.

           Torstaina eduskunnassa olivat meneillään eduskuntaryhmien ja toimittajien pikkujoulut. Tähti vietti iltaa omassa eli perussuomalaisten ryhmähuoneessa.

           - Ilta alkoi ihan rauhallisissa sivistyneissä tunnelmissa, siinä istuin ja juttelin.

           Hän kertoo syöneensä päivällä aikaisen lounaan ja juoneensa siis melko tyhjään mahaan.

           - Siellä oli punaviiniä ja valkoviiniä ja sitä minä olen tässä itsekseni ihmetellytkin, kun ei väkeviin tullut koskettua, että miten se on mennytkin niin päähän.

           Jossain vaiheessa Tähden filmi meni täysin poikki ja hän alkoi oksennella. Lääkäri - kansanedustaja Päivi Räsänen haettiin auttamaan miestä kesken eduskuntaistunnon, jossa käsiteltiin alkoholilain uudistusta.

           - Minun kannaltani se oli aika pelottava kokemus. Ei ole tuollaista filmi poikki - juttua tullut koskaan aiemmin.

           Mies kertoo tietävänsä Räsäsen tulleen apuun, mutta hän ei muista tilanteesta mitään.

           - Valitettavasti en yhtään mitään. Luulen, että välitän sanomani hänelle täällä kasvotusten, koska samassa työpaikassa olemme. Ehkä en lähde sitä lehden välityksellä sanomaan.

           Mies kertoo käsitelleensä tapausta esimiehensä Tavion kanssa.

           - Hän on erittäin reilu ja rakentava.

           Katuva avustaja sanoo, ettei hän aio enää koskaan sortua vastaavaan ylilyöntiin työpaikallaan. Hän ei ole aiemmin ollut mukana missään kohuissa.

           - Ei tulisi mieleenkään ruveta hölmöilemään eduskunnassa, koska se on ollut unelmatyöpaikka, johon olen vuosia halunnut päästä. Vannon, että se ei toistu. Se on niin kauhean ikävää, mutta ei siihen ole sen kummempaa sanottavaa. Itse olen soppani keittänyt.

           Julkisuudessa on puitu myös sitä, että tapaus sattui juuri alkoholilain prosenttirajakeskustelun aikaan.

           - Se on pelkkä onneton yhteensattuma, että ajankohta oli tämä. Eihän tuollaisilla prosenttirajoilla ole siihen vaikutusta, että paljonko viinissä on prosentteja.

           Myös perussuomalaisten kansanedustaja Teuvo Hakkaraisen käytös samaisissa pikkujouluissa on noussut otsikoihin. Hän myönsi itse käyttäytyneensä sopimattomasti kansanedustajakollegaa kohtaan.

           "Nyt puhuu eduskunnan pikkujouluissa alkoholimyrkytyksen saanut avustaja: "Filmi meni poikki, häpeä on kova" http://www.iltalehti.fi/kotimaa/2017...13653_u0.shtml

           https://www.youtube.com/watch?v=D0Y1_9Xv684

           Videon sisältö: Persuavustaja ryyppäsi tajun kankaalle eduskunnassa. Perussuomalaisen kansanedustajan Ville Tavion eduskunta-avustaja Tuomas Tähti joi eduskunnan pikkujouluissa itselleen alkoholimyrkytyksen.

           Kommentti


           • #12
            Alun perin julkaissut antte Katso viesti
            Samaan aikaan, kun eduskunnassa riemuittiin uudesta alkoholilaista, talosta kuskattiin umpihumalaista sairaalaan ja toinen riehui kännissä, halusi tapella, heitteli juomia lattialle ja yritti suudella väkisin toista kansanedustajaa. Että se niistä sivistyneistä juomatavoista.
            Eivät tuollaiset tapahtumat liity millään lailla suomalaisuuteen.
            Median porukka on taas kerran lietsomassa
            alemmuuttamme ja heikkoa itsetuntoamme
            selittämällä, että kaikki huonot asiat ja ikävät ilmiöt olisivat suomalaisuutta.

            Satunnaista tai jatkuvaa runsasta alkoholinkäyttöä, juoppoutta ja alkoholismia
            esiintyy kaikissa kansallisuuksissa valtioissa,
            joissa alkoholi on sallittua.
            Siksi Raamatussakin varoitetaan useaan kertaan juopumuksen vaaroista.

            Maailmalla liikkuessa näkee monenlaisia örveltäjiä,
            ja jos on itse suomalainen, huomaa tietysti ensimmäisenä suomalaisen tapauksen.
            Kuitenkin viinasta tai muista aineista sekaisin olevat esim. turistipaikoissa tai
            lentoasemilla ovat kuitenkin useimmiten mm. brittejä, ruotsalaisia, tanskalaisia
            tai saksalaisia. Venäläisethän ovat yleensä hyvin hillittyjä.

            Maailman lehdistä saa päivittäin lukea, miten esim. joku ministeri, parlamentaarikko,
            huippujuristi tai huippu-urheilija on nolannut itsensä
            viinan tai huumeiden kanssa, erotettu virastaan tms.
            Ja heitä on kaikista kansalaisuuksista.

            Olen esim. Las Palmasissa jutellut vuosien varrella monen alkuperäiskanarialaisen kanssa
            kysellen heidän kokemuksiaan suomalaisista.
            Meikäläisten "maailmanvalloitushan" alkoi tästä kaupungista -50- ja -60-luvuilla.
            Kukaan kanarialainen ei ole maininnut häiritsevää juopottelua suomalaisena
            ominaisuutena.
            Sen sijaan esille tulee aina suomalaisten kyräilevä olemus, puhumattomuus ja arkuus.
            Olen kertonut sen johtuvan kansanluonteestamme,
            joka saa meidät usein
            vaikuttamaan ulkomaalaisten silmissä vihamielisiltä ja torjuvilta,
            vaikka emme oikeasti ole sellaisia.

            Monet turkkilaiset taas sanovat suomalaisten olevan muissa suhteissa
            kovasti turkkilaisen tyyppisiä,
            mutta uskonnoltaan tietysti pakanoita.
            "Golgatan veressä voima on, voima niin siunattu, verraton."

            Kommentti


            • #13
             Alun perin julkaissut Soltero Katso viesti
             Korvassani kalskahtaa aina räikeästi, kun kuulen puhuttavan ennenaikaisista kuolemista. Päivi Räsänenkin kiljuu, että monet kuolevat ennenaikaisesti, kun hieman vahvemman alkoholijuoman saatavuus helpottuu.

             Siihen sisältyy aivan epäraamatullinen ajatus, että ihmisen elämän pituus olisi yksilön omissa, yhteiskunnan päättäjien tai sattuman käsissä.

             Kun ihmisen elämä kehittyy sellaiseksi, että hän haluaa ja myöhemmin joutuu riippuvuuden pakottamana käyttämään päihteitä haitallisessa määrin, hänen elämänsä luultavasti on lyhyempi kuin se olisi raittiina eläessä. Mutta "ennenaikainen" kuolema ei taatusti johdu siitä, että päihteitä on saatavilla.

             Ihminen, myös ei-uskova, kuolee silloin kun Jumalan säätämä elämänaika loppuu. Päihteet elämäänsä "löytänyt" yksilö voi kuolla esim. johonkin alkoholisairauteen. Mutta jos alkoholia ei ole saatavilla, hän käyttää muita päihteitä. Tai sitten hän elää pakkoraittiisti, mutta niin ahdistuneena, että kehittää itselleen jonkin psyykkisen tai fyysisen taudin ja kuolee siihen.

             Useimmat uskoon tulevat henkilöt myös raitistuvat. Mutta se ei sisällä lupausta siitä, että elämä olisi pidempi kuin ilman raittiutta. Uskovatkin voivat kuolla nuorena, jos Jumala niin määrää. Tietysti on tapauksia, että johonkin päihdesairauteen kuolemassa oleva saa raitistuttuaan ns. lisäaikaa elämäänsä. Uskovan kohdalla se voi olla todellista Jumalan armoa, mutta kuolema tulee joka tapauksessa aikanaan.

             Näin suuria asioita ei kannata ajatella vain yhteiskunnallisena ilmiönä, tuijottaa tilastolukuja ja yrittää välttää väestön "ennenaikaiset kuolemat" jollakin poliittisella päätöksellä.
             Jumala kutsuu, parantaa, rankaisee ja hoitaa jokaista ihmistä yksilönä, Hänen oman aikataulunsa mukaan.
             Mielestäni raittius, tupakoimattomuus, oikea ravinto ja liikunta parantavat elämänlaatua, vaikkeivät toisikaan elinvuosia lisää.

             Kansanedustajasisaremme lääkäri Päivi Räsänen on huolissaan suomalaisten elintapasairauksista ja maamme terveydenhuollon ristiriidoista ja kustannuksista.

             - Terveydenhuollon ristiriita on, että joudumme lääketieteellisin keinoin hoitamaan suurin kustannuksin sairauksia, joiden ennaltaehkäisyksi riittäisivät terveelliset ja järkevät elintavat. Jos alkoholin, tupakan ja ylipainon aiheuttamat sairaudet saataisiin poistettua, terveydenhoidon rahoituksesta ei tarvitsisi kantaa huolta. Elintapasairauksien lisääntymisen vuoksi on jopa ennustettu, että elinikä kääntyisi laskuun lähivuosina Suomessa ja muissa länsimaissa.

             " Päivi Räsänen/Terveydenhuolto murroksessa" http://paivirasanen.puheenvuoro.uusi...to-murroksessa

             Kommentti


             • #14
              Alun perin julkaissut antte Katso viesti
              Mielestäni raittius, tupakoimattomuus, oikea ravinto ja liikunta parantavat elämänlaatua, vaikkeivät toisikaan elinvuosia lisää.
              Näin on tietysti niiden mielestä, jotka ovat raittiita, syövät kunnolla ja harrastavat liikuntaa.
              Ei kuitenkaan ole järkevää syyllistää alkoholia käyttäviä, tupakoivia ja
              ylipainoisia ja luokitella heitä huonoiksi ihmisiksi.
              He voivat kokea elämänlaatunsa vähintään yhtä korkeaksi kuin
              omasta mielestään "kunnon kansalaisetkin".

              Kaikenlainen mässäily ja laiskuus on tosin Raamatunkin mukaan paha asia.
              Mutta on myös mahdollista mässäillä ja elvistellä sillä,
              että itse on raitis ja liikunnallinen.
              Jos käyttää runsaasti aikaansa ja energiaansa laskemalla ja erittelemällä
              syömisiään ja liikuntatuntejaan,
              se voi olla itserakasta oman ruumiinsa palvontaa.
              Kohtuus on kaikissa asioissa hyväksi.

              Eri asia ovat jonkin elintarvikkeen suhteen totaalikieltäytyjät,
              jos taustalla on esim. jokin sairaus tai ideologia.
              Mutta päätös on aina yksilön, ei yhteiskunnan.

              Esim. kieltolaki epäonnistui täysin yrittäessään pakkoraitistaa kansalaiset.
              Myöskään uskoontulo ei lopeta kaikkien kohdalla epäterveellistä
              syömistä eikä muuta heitä liikunnallisiksi.
              Jotkut myös tupakoivat.

              Hyvin monet raitistuneet narkomaanit ja alkoholistit (jopa enemmistö heistä)
              alkavat ennen pitkää käyttää uudestaan päihteitä.
              Ja erittäin monet itsensä laihduttaneet ihmiset lihovat myöhemmin
              uudestaan.
              Pysyvän muutoksen täytyy syntyä yksilössä itsessään,
              syvällä omassa persoonassa.
              Valistuksesta, julistuksista ja lainsäädännöistä huolimatta suuri osa
              ihmisistä valitsee elämäntavan,
              joka tuntuu heistä itsestään mukavalta ja sopivalta.              "Golgatan veressä voima on, voima niin siunattu, verraton."

              Kommentti


              • #15
               Alun perin julkaissut Natanaele Katso viesti
               Mielestäni tuo prosenttiosuuskiistely on aika typerää. Suosittelen ottamaan taskulaskimen kouraan ja laskemaan, kuinka monta senttilitraa vähemmän kaljan kantamista tarvitaan, kun alkoholipitoisuus muuttuu 0.8 prosenttia.

               Oikeastihan laskutaitoisten kesken tuossa on kyse markkinoista. Laskeskellaan tuottoja, jotka liittyvät kotimaisen viljan ja kotimaisen oluen tuotantoon ja valtion verotuloihin. Toisaalta toiset laskevat miten hyötyisivät tuontikaupasta. Näennäisesti oluen ystävät kiistelevät paremmasta mausta ja kristillismieliset yrittävät pelastaa kansan estämällä heitä ajautumasta irstaaseen menoon.
               Mielestäni tuo prosenttiosuuskiistely ei ole typerää, sillä keskiolut on ollut jo vuodesta 1969 suomalaisten yksi rakastetuimmista lempipäihteistä. Sen suuri suosio johtuu siitä, että sitä voi ostaa ruokakaupoista ja kioskeista lähes kaikkialta myös sunnuntaisin. Kun keskiolut vaihtuu nelosolueeseen, niin totaalinen alkoholimäärä lisääntyy ja toleranssi nousee elimistön totuttua suurempaan määrään vahingoittaen sisäelimiä. Alkoholismin on todettu lähtevän usein liikkeelle päivittäisestä keskioluen käytöstä ja alkoholi on syynä valtaosaan työikäisten kuolemista. Tutkimusten mukaan vuosittain noin 350 suomalaista välttyisi alkoholin aiheuttamalta ennenaikaiselta kuolemalta. Vaikutus olisi merkittävä, sillä esimerkiksi liikenteessä kuolee vuosittain noin 300 suomalaista.

               "Tutkimus: Keskiolut pois kaupoista - vähemmän kuolemia" https://www.ksml.fi/kotimaa/Tutkimus...kuolemia/52282

               https://www.youtube.com/watch?v=n0WUJj02kBo

               Videon sisältö: Päivi Räsänen alkoholilaista "Järki vielä voittaa!" Alkoholilaki puhuttaa eduskunnassa. Kansanedustaja Päivi Räsänen uskoo, että väkevät alkoholit tulevat pysymään Alkossa. Kansanterveys ennen kaikkea!


               Kommentti

               Työstää...
               X